torstai 10. toukokuuta 2018

Risukeitin

Tilasin mökkimiehestä risukeittimen kun jouduin ostohysterian kouriin katsellessani keksinnöstä ladattuja youtube-videoita. Minähän olen perus-skeptinen luonteeltani joten aikaisemmat ennakkoluulot ovatkin olleet "itsehän en mokomalla keksinnöllä mitään tee"-tyyppisiä ajatelmia.
Noh, olen ennenkin joutunut tyhmyyteni myöntämään ja tämä keissi ei siinä poikkeusta tee.
Keitinhän on mitä mainioin varuste: sillä keittää pannullisen vettä tuossa tuokiossa ja mikä parasta, nyt on ikäänkuin "minitulet" mukana retkellä.

Keitin menee melko pieneen tilaan ja pakkautuu kätsyyn pieneen pussukkaan joka tuli keittimen mukana. Osat ovat laadukasta rosteria, tai ainakin omissa hyppysissäni ne sellaisilta tuntuivat.
Yksinkertaiselle ihmiselle yksinkertainen keitin, tämäpä mainiota!

Netissä on lukuisia videoita härvelin käytöstä ja itsekin kokeilin keittelyä metsästä kerätyillä risuilla ja oksanpätkillä ja lopuksi käytin yhden pannullisen keittoon puupellettejä.
Tulipesän pohjalle ladoin paksumpia oksanpätkiä ja pinnalle sitten ohutta kuusen alaoksaa. Sytytykseen käytin mil-tecin tuluksia jotka osoittautuivat ehkä hieman kehnoiksi. Light my fire tekee tietääkseni parempia, täytyy tsekata netistä tarkemmin.
Ensin yritin vuolla ja jyrsiä kuivasta oksasta purua ja lastuja mutta meni tuhertamiseksi, sitten keksin käyttää kuivaa heinää. Heinämytty roihahtikin ensiyrittämällä tuleen ja näin sain keittimen tulille.



Tuli palaa keittimessä todella puhtaasti koska myös palokaasut käytetään hyödyksi. Oli suorastaan hämmentävää kuinka tehokkaasti keitin sai veden kiehumaan! Pienet käryt keittimen ympärillä tuovat tunnelmaa ihan kuin olisi nuotiolla. Minä ihastuin keittimeen ikihyviksi ja aionkin keitellä sillä aina kun se on mahdollista. Voihan olla että jos lähden talvivaellukselle niin otan bensakeittimen pykälään, teltan lämmitys tuolla voi olla kuitenkin jo melko haasteellista ;D

Keittimen testausalustana käytin suomalaista peruskalliota, riittävän tukevaa mielestäni.










1 kommentti:

  1. Keitin näyttää kätevältä ja testipaikka sopivalta mutta kahvit? Tarpeeksi poroja? Maistuiko?

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä.

Kevätpörriäisten heräämisiä.

Jaahas, jos vaikka kirjoittelis tännekin vaihteeksi. Viime raapustuksen välissä satoi koko talven.  Ei kylläkään lunta vaan silkkaa vettä. ...